Prva stran | Kontakt | Načrt strani
O podjetjuProdajni programVodaZakaj voda?Ste vedeli?

-Voda in naš planet
-Pomen vode za življenje
-Lastnosti vode
-Kroženje vode / Molekula vode
-Svetovna (u)poraba vode
-Zaloge pitne vode
-Voda in zdravje
-Voda v Sloveniji
-Poraba vode
-Klor
-Onesnaženje vode
-Odpadne vode
Lastnosti vode

Voda je kemijska spojina in polarna molekula. Pri standardnih pogojih je tekočina s kemijsko empirično formulo H2O. Formula pove, da je ena molekula vode sestavljena iz dveh vodikovih in enega kisikovega atoma. Vodo najdemo skoraj povsod na Zemlji in je nujna za vse znane oblike življenja.
Čista voda je tekočina brez barve, vonja in okusa. Sestavljena je iz 11,11 odstotka vodika in 88,89 odstotka kisika. Voda iz izvirov in podtalnic je običajno čista. Vsebuje 0,01 do 2 odstotka raztopljenih snovi, na primer kalcijeve in magnezijeve soli. V morski vodi je raztopljenih približno 3,5 odstotka soli.
V naravi poznamo vodo v trdnem, tekočem in plinastem stanju. Trdno vodo poznamo v obliki ledu, ledenih sveč, drobnih ledenih kristalčkov, v tekočem stanju so jezera, reke, kapljice, v plinastem pa je vodna para, ki je nevidna. Veliko jo je tudi v zraku, ki ga izdihnemo.
Voda ima največjo gostoto (1000 kg/m3) pri 4°C. Pod 0°C nastane led, torej zmrznjena voda v trdem agregatnem stanju. Ko voda zmrzne v led, se razširi, zato je led redkejši od vode in plava na njej. Led se širi s tako močjo, da razžene steklenico in celo skalo. Voda ima pri normalnem zračnem tlaku (101,3 kPa) vrelišče blizu 100oC. Pri nizkih temperaturah voda izpareva počasi, pri segrevanju parni tlak hitro narašča. V zaprtem prostoru je zrak nad tekočo vodo nasičen z vodno paro. Odvečne množine vodne pare se kondenzirajo, nastajata megla in rosa. Čista voda zelo slabo prevaja elektriko, saj je električni naboj v molekuli vode zaradi narave atomov kisika in vodika razdeljen.


Ekom d.o.o., Industrijska cesta 5, SI - 1290 Grosuplje
telefon +386 1 786 47 55, +386 1 786 10 81 | faks +386 1 786 47 54 | gsm 041 627 719
www.ekom.si | email: ekom@siol.net

produkcija Ecetera d.o.o.