Prva stran | Kontakt | Načrt strani
O podjetjuProdajni programVodaZakaj voda?Ste vedeli?

-Voda in naš planet
-Pomen vode za življenje
-Lastnosti vode
-Kroženje vode / Molekula vode
-Svetovna (u)poraba vode
-Zaloge pitne vode
-Voda in zdravje
-Voda v Sloveniji
-Poraba vode
-Klor
-Onesnaženje vode
-Odpadne vode
Poraba vode

Živimo lahko tedne in tedne brez hrane, brez vode pa preživimo le nekaj dni.Voda igra pomembno vlogo v vsakdanjem življenju.V njej se kopamo, z njo si umivamo zobe, peremo naše perilo in čistimo posodo. V vodi plavamo, z njo zalivamo vrtove, peremo avtomobile, kamione, kolesa in čolne. Pijemo jo, uporabljamo za kuhanje in še in še….  Industrija jo uporablja v tehnoloških procesih. Dejstvo je, da jo najdemo v prav vsaki stvari in izdelku.

Človek za minimalne fiziološke potrebe potrebuje najmanj 1,5–3 litre vode (za pitje in kuhanje) na dan, odvisno od letnega časa. Pri načrtovanju preskrbe s pitno vodo iz vodovoda je treba na osebo zagotoviti približno 150 litrov vode na dan. Večje ko je mesto oziroma kraj, večja je poraba vode. Dnevna poraba vode na osebo lahko doseže tudi 250–300 ali celo več litrov. Odrasel človek tako v poprečju za kopanje in tuširanje porabi 55 litrov vode na dan, 32 litrov porabi za izplakovanje WC-ja, 25 za pranje perila, 10 za telesno nego, 9 za zalivanje vrta ali pranja avtomobila, 8 litrov za pranje posode, in približno 4 litre za pitje in kuhanje. Za vse te namene uporabljamo čisto pitno vodo, čeprav jo popijemo le do 3 litre. Velik del te vode bi lahko nadomestili z ustrezno zbrano in predelano vodo in na ta način zavarovali zaloge pitne vode v podtalnici.

V Sloveniji kar 70 odstotkov vode na leto porabimo za hlajenje termoelektrarn in jedrske elektrarne Krško. Pitna voda prestavlja 16 odstotkov porabljene vode. Največ vode za ta namen pridobimo iz izvirov in sicer 6,85 odstotka, sledijo lastni vodnjaki s 3,46 odstotka, vodovodi s 3,03 in voda z vodotokov z 2,68 odstotka. Tehnološke vode, ki se uporabljajo v industriji in po svojih značilnostih niso primerne za pitje predstavljajo 13,5 odstotka vse porabljene letne količine vode v Sloveniji. Od tega se iz vodotokov uporabi približno 9 odstotkov tehnološke vode.


Ekom d.o.o., Industrijska cesta 5, SI - 1290 Grosuplje
telefon +386 1 786 47 55, +386 1 786 10 81 | faks +386 1 786 47 54 | gsm 041 627 719
www.ekom.si | email: ekom@siol.net

produkcija Ecetera d.o.o.