Pitna voda je običajno varen in zanesljiv vir. Vendar ne glede na to, kako dobra in čista je, ko zapusti čistilno napravo oz. zajetje, lahko na poti do vaše pipe izgubi kakovost, čistost in okus.

Kako lahko torej vodi povrnemo prvotno kakovost in čistost?
Najlažji način je filtracija nečistoč v vodi, ki jih ta »pobere« na svoji poti. Uporaba filtrov za čiščenje vode, z obsežno zbirko modelov, ki uporabljajo različne filtrne medije, je že dolgo ustaljena praksa.

Nekateri uporabljajo površinsko filtracijo s pralno mrežico, ki zahteva občasno odpiranje, tako da filter ohranjamo neprestano čist: uporabni so predvsem za filtracijo večjih nečistoč v vodi. Drugi uporabljajo globinsko filtracijo: so izjemno učinkoviti na področju fine filtracije, vendar jih ne moremo očistiti, kar pomeni, da jih moramo po preteku življenjske dobe zamenjati. Globinski filtri nečistoče lovijo v ozke kanale, preko katerih teče voda. To posledično pomeni, da se kanali s časoma zamašijo, voda pa se mora »boriti« za svojo pot. Kombinacija zamašenih kanalov in zmanjšan pretok vode ustvarita idealne pogoje za nastanek gojišč bakterij, ki jih tudi sicer v manjših količinah najdemo v vodi. Povprečni, potrošnikom dostopni, filtri ne vsebujejo nikakršne kontrole nad rastjo bakterij, ki hkrati z ovirano filtracijsko zmožnostjo, lahko skrajša življenjsko dobo izdelka.

Atlas filtri so eden izmed vodilnih proizvajalcev na področju filtracije vode, ki svoje izdelke izvaža v več kot 80 držav po celem svetu. Naš cilj je izboljšati varnost potrošnikov. S to mislijo smo razvili filtre, ki so kombinacija visoke filtracijske zmogljivosti in antibakterijske zaščite. Ponosno predstavljamo SANIC, niz patentiranih filtrov, ki so ustvarjeni, da zavzamejo tržišče filtracije pitne vode z novo tehnologijo, ki vključuje Microbanovo antimikrobsko sredstvo. Ta tehnologija daje SANIC filtrom bakteriostatične lastnosti in učinkovito ustavi bakterijsko rast na njihovih delih. S SANIC filtrom zagotovite sebi in svoji družini zdravo in čisto pitno vodo. Kljub uporabi globinskih filtrov,
s SANIC tehnologijo omogočite učinkovito fino filtracijo in veliko daljšo življenjsko dobo filtra, v primerjavi s katerim koli običajnim filtrom na tržišču. Tako si hkrati zagotovite varnost in ugodno ceno.
SANIC®

Da bi dosegli čim boljši bakteriostatski učinek so Atlas Filtri, vodilni na področju filtracije vode, svoje moči združili s podjetjem Microban, svetovnim voditeljem v antibakterijski tehnologiji.

SANIC® filtri v Microban antimikrobsko zaščito delujejo z neprestanim bojem proti bakterijskim gojiščem, s ciljem podaljšanja življenjskega kroga izdelka.

Microban® tehnologija s pridom izkorišča poznane biocidne lastnosti srebra. Microban je vključen v plastični matriks že med proizvodnjo. Aktivna sestavina na osnovi srebra je prisotna na vseh delih, ki so izpostavljeni stiku z vodo. Ko bakterija pride v stik z Microban površino, tehnologija onemogoči njihovo biološko delovanje in tako prekine nadaljevanje njihovega življenjskega kroga, posledica pa je bakterijska smrt.

V Evropi je potrjena BPD (Direktiva za biocidne proizvode), ki v različnih Evropskih državah vzdržuje določene standarde za uporabo teh sredstev v povezavi s pitno vodo. V ZDA ima to vlogo FDA (Uprava za hrano in zdravila).
Izdelki obdelani s postopkom Microban tehnologije so prestali mikrobiološko testiranje, ki sta ga vodila Microban International v svojih laboratorijih v Severni Karolini, ki so eni izmed najnaprednejših na svetu, in Atlas Filtri v neodvisnih laboratorijih v skladu z najstrožjimi standardi analize, vse to z namenom, da bi se prepričali o učinkovitosti bakteriostatičnih lastnosti filtrov.

Neodvisno testiranje je pokazalo, da je rast (3,9 log) bakterij (E. coli) v vodenih dotičnih testih ohišij in MB polypropylen filtrnih vložkov za več kot 99,99 % manjša v primerjavi z neobdelanimi ohišji in vložki filtra. ISO 22196 testiranje je izvedel uradno priznan laboratorij (IMSL, Industrial Microbiological Service Limited, UK).

Filtrni vložki z bakteriostatičnimi lastnostmi so zaščiteni z mednarodnim patentom. Atlas Filtri so nosilci ekskluzivnih pravic izuma.
Naš cilj je bil vključiti Microban antibakterijsko zaščito v vse dele filtrnega vložka, ki so namenjeni stiku z vodo. To smo storili na resnično inovativen način, saj smo v postopek izdelave vključili posebno fazo v kateri smo izdelku dodali aktivno sestavino na srebrovi osnovi.

Atlas Filtri uporabljajo dva različna procesa za proizvodnjo dveh vrst filtrnih vložkov:
– v ekspandiranemu (melt-blown) CPP SANIC vložku je aktivna sestavina na srebrovi osnovi dobro razporejena, tako da vsaka filtracijska »pora« igra aktivno vlogo v antibakterijskem postopku;


– v niti FA SANIC vložka je aktivna sestavina na srebrovi osnovi prisotna v vsakem filamentu, vse do zelo finih, tako da je voda izpostavljena aktivni sestavini na čim večji površini.


.
V obeh primerih so možnosti izgube kontakta aktivne sestavine z bakterijskim bojem resnično ničelne, kar pomeni da filtrni vložek ponuja nepremagljive bakteriostatične lastnosti.